Tips till nya skidåkare

Under vintern blir mycket av våra vanliga sporter och idrotter infösta i sporthallar och liknande, eller så läggs helt enkelt åt sidan tills våren kommer och snön har smält. Den som vill fortsätta att hålla sig aktiv får då det mycket roligare genom att vända blicken mot vintersporterna. Och bland dem är nog skidåkning det mest populära ätt ägna sig åt. Med lite tips på vägen behöver det inte ta lång tid att ge sig ut på skidorna heller.

Kläder och utrustning

Har man aldrig hållit på med något riktig vintersport tidigare är det ganska troligt att man inte är helt rätt kläder för dessa typer av aktiviteter. Så länge man känner till lager på lager-metoden har man i alla fall rätt början. Det är viktigt att använda lager som andas och kan transportera bort fukt från huden för att inte man ska känna sig kall och blöt.

När det kommer till utrustning kan man i början hyra de viktigaste delarna, som skidor/snowboard, stavar, pjäxor och hjälm. Något man kan vilja införskaffa utöver det är ett par ordentliga skidglasögon. Modeller med band är nämligen att föredra framför vanliga solglasögon.

Längdskidåkning

Uppskattar man naturen under vintern och skulle vilja ta sig fram genom skog och mark när snön ligger tungt på backen kan längdskidåkning vara det perfekta valet. Det är också väldigt bra konditionsträning. För att inte bli trött för snabbt är det viktigt att lära sig hur man stakar på rätt sätt. För att slippa att valla skidorna finns det speciell tejp man kan köpa som passar perfekt för nybörjare.

Utförsåkning

Den som hellre vill ha lite fart i sina vinteraktiviteter kanske istället vill titta på utförsåkning. Och som många har lärt sig genom åren ser det ofta betydligt svårare ut än det egentligen är. Att lära sig vara mjuk och följsam i sina rörelser är ett av de viktigaste tipsen man kan få som nybörjare. Utöver detta är det bra att få några grundläggande tips, sedan är det bara ut i backen och skaffa sig mer praktisk erfarenhet.