Omdiskuterat – sport eller inte?

I detta inlägg kommer vi titta på en del aktiviteter som befinner sig lite med ett ben innanför linjen för vad som skulle kunna klassas som sport och med det andra utanför. Är detta riktiga sporter eller inte? Det är frågan!

het diskussion

Det är inte helt enkelt för en viss aktivitet att bli omnämnd som sport, om den inte sedan tidigare varit kvalificerad som detta. Idag är dock linjerna mer utsuddade än någonsin förr när det kommer till vad som bör anses som en sport och inte. Man skiljer även på begreppen sport och idrott, där definitionerna för de båda går isär. Man kan säga att idrott i större grad är förknippat med inslag av fysisk aktivitet, medans sport är betydligt med inkluderande och brett, där till och med helt icke fysiska aktiviteter kan räknas som sport, exempelvis schack.

Poker

Det tvistades länge om poker skulle få epitetet som sport eller inte. Numera har debatten tystnat en hel del, på sätt och vis utan att pokern nådde hela vägen i mål, kan åtminstone vi tycka. Troligtvis blev de allra flesta eldsjälar nöjda och hoppade därigenom ner från barrikaderna, när man 2010 blev invald i International Mind Sports Association (IMSA) och därigenom också erkända av din Internationella Olympiska Kommittén. Idag rullar den svenska poker-communityn på som vanligt, och alla verkar nöjda och glada över pokers nuvarande situation.

E-sport

Man kan på sätt och vis hävda att e-sporten just nu går i pokerns fotspår när det gäller att på riktigt erkännas som sport. Pokerns fördel gentemot e-sporten är dock att spelet är allmänt accepterat på ett helt annat sätt, även om också e-sporten kommit väldigt långt på denna front under de senaste åren. E-sporten har dock väldigt mycket människor inom sin egen community som brinner för dess erkännande och som idogt arbetar på för att det ska hända. Vi bedömer att det på sätt och vis redan hänt, något som man bland annat kan se på det faktum att den gamla e-sportprofilen HeatoN är en utav deltagarna i årets upplaga av mästarnas mästare.

Quidditch

Trots att Quidditchen är en högst fysisk aktivitet så har sporten (ja, vi väljer aktivt att använda oss av detta ordval) stött på en rad motgångar genom åren, eftersom väldigt få människor tar den på allvar. De som har värnat om Quidditchens framfart har dock gjort det väl och idag finns det nog inte mycket som kan stoppa en fortsatt utveckling av sporten. Quidditch växer för varje år som går och fler och fler upptäcker därigenom att det inte enbart handlar om fanatiska Harry Potter-fans med alldeles för lite att göra. Vi beräknar faktiskt möjligheterna som relativt goda att Quidditch på allvar kan komma att plockas upp av allmänheten inom ungefär en 10 års period, då vi till viss del ser ännu en generationsväxling bland sportintresserade tittare.