Liten UFC-guide

Ultimate Fighting Championship är en kampsportsturnering för utövare av MMA, Mixed Martial Arts. Det är här de bästa i världen tävlar emot varandra i jakten på bältena i de olika viktklasserna.

4205296-two-mixed-martial-artists-sparring

UFC startade under det tidiga 90-talet, det första eventet någonsin tog plats den 12 november 1993 i Denver, Colorado, USA. Dess ursprungliga syfte var att ta reda på vilken den mest effektiva kampsporten var genom att testa dem emot varandra. Eventet lockade till sig utövare av boxning, sambo, karate, judo, brottning, jiu-jitsu och många fler.

När det visade sig att vissa kampsporter hade övertaget i tävlingar med så få regler började en del att anamma tekniker från andra discipliner än bara sin egen. Detta var början till vad vi idag kallar just MMA.

UFC var väldigt kontroversiellt när det först dök upp, många stater i USA bannlyste till och med sporten, men den drog också till sig en växande publik. I försök att bli mer accepterad började sporten att sätta fler och fler regler och sporten vi ser idag är nästan något helt annorlunda från vad man såg på 90-talet. I dag är det så accepterat att man kan gå in på online och både se och spela på oddsen på uppkommande matcher.

I nuläget har UFC anordnat hela 186 stora event och en hel det mindre. De har även en tv-serie kallad The Ultimate Fighter, där lovande MMA-utövare får chansen att tävla om ett kontrakt som en UFC-fighter.

Serien har redan gått 20 säsonger och 21 visas just på tv. Den senaste säsongen bröt dessutom ny mark. Det var nämligen första gången som kvinnor deltog i The Ultimate Fighter. Tidigare hade ledningen upprepade gånger sagt att kvinnor inte skulle vara en del av UFC, men vad det än var som ändrade deras uppfattningar har det helt klart varit positivt för sporten då kvinnornas deltagande drog till sig stor uppmärksamhet och även ny publik.