Liten kampsportsguide

Att skriva en liten kampsportsguide är egentligen en utmaning, för kampsport är ju egentligen ett så brett begrepp att en kortare sammanfattning kommer att innebära att man utelämnar något.

Kampsport

Av den anledningen så kommer det mer att handla om några punkter som hjälper dig som är nyfiken på kampsport att välja, mer än att välja handskar och utrustning. Detta kan man hitta guider om på andra ställen. Så vi riktar in oss på hur du ska inse vilken typ som passar dig, för det kan vara svårt för den oinvigde att välja eftersom man vet för lite om de olika grenarna.

Det är många oförståeliga uttryck, inte sällan på något asiatiskt språk och namnen på de olika varianterna säger inte alltid så mycket. Inte heller säger det alltid något att en vän tränar en kampsport och berättar övertygat att det vore något även för dig. För dina kriterier kan vara helt annorlunda och så även dina förutsättningar både fysiskt och psykiskt. Men om vi så skulle ge några råd om vad man kan tänka på:

  • Namnet spelar ingen roll – Visst finns det vissa namn som låter tuffare än andra när det handlar om kampsport. Kickboxning låter kanske låter som en hårdare sport än Taekwondo. Men vårt råd är att inte titta på namnet så mycket, titta istället på vad träningen går ut på. Många kampsporter är lika i grunden, men vissa är mer specificerade när det gäller styrka, kondition eller smidighet, för att ge några exempel.
  • Testa flera olika – Man behöver inte bestämma sig direkt vilken som är ”min sport”, utan det är tvärtom smart att testa på olika för att se vilken som passar in på mina önskemål bäst.
  • Känn in stämningen – Eftersom kampsporter som sagt är ganska lika i grunden så kan det ibland vara värt att välja den variant som verkade ”näst bäst” om stämningen och människorna i gruppen känns bättre. Sen ska man inte underskatta värdet av hur nära det är mellan hemmet och träningslokalen, träningslokalens skick – och så vidare.

För en lista över kampsporter, ta en titt här på Wikipedia.