Liten gymguide

Som nybliven gymmare kan det vara svårt att känna sig hemma i den nya miljön, bland biffar, bänkpressar och smithmaskiner. Därför ska vi här ge er en guide till gymmets värld. Några vanliga övningar, maskiner och ord är vad du kan vänta dig.

Skivstång

En skivstång är ett gymredskap som är grunden till ett stort antal övningar på gymmet. Exempelvis bänkpress, knäböj, marklyft och skivstångscurl för biceps. Det är som man brukar säga, en av grundpelarna för ett gym. Skivstänger finns i olika storlekar, men här ser du en standardvariant för de tre första övningarna som nämndes.

Bänkpress

Bänkpress, eller bara bänk, som den ibland kallas, är en av de mer prestigeladdade övningarna på gymmet. För de tävlingsinriktade så är det ofta viktigt att lyfta tungt i bänkpress. Att spränga den berömda 100-kilosgränsen är en riktig milstolpe för varje gymnörd. Här ser vi en av de riktigt stora killarna.

Smithmaskin

Namnet på denna anordning är ganska intetsägande om man inte vet vad den är till för. Enkelt beskrivet så är det en skivstång som är fixerad så att den sitter fast på båda sidor. Det finns olika varianter på hur den sitter fast, ibland kan skivstången vara fixerad och således så slipper man en stor del av balansmomentet som finns i till exempel bänkpress. Stången kan även vara flexibel, och känns då mer som en vanlig skivstång. Här kan ni se bild på hur en smithmaskin ser ut.

Hantel

Hantlar vet nog de allra flesta vad det är, de ofta i metall, byggda vikterna är också en av grundpelarna på gymmet. I sig självt, och i samverkan med andra redskap på gymmet så kan en hantel i princip användas till vilken övning som helst, och utan tvivel till vilken muskelgrupp som helst – utom möjligen så många benövningar.