Liten fotbollsguide

För många som inte är uppvuxna med fotbollen som intresse kan det kännas förvirrande när snacket går om sporten i fikarummet eller när är ett stort mästerskap tar fokus i medierna. Därför kan det vara värt att sammanfatta sportens mest grundläggande delar.

Den mest prestigefyllda landslagsturneringen för herrar är VM som spelas var fjärde år. För de europeiska länderna är även EM ett stort och betydelsefullt mästerskap och även detta spelas var fjärde år men mitt ”emellan” VM med följden att stora mästerskap hålls vartannat år. OS har inte samma höga status inom herrfotboll som inom många andra sporter då de bästa spelarna inte deltar. På landslagsnivå bland herrar är Brasilien det mest framgångsrika landet rent historiskt sett med bland annat (Väst)Tyskland, Italien, Frankrike och Spanien i det närmsta skiktet bakom sig.

För klubblag är Champions League den största turneringen och denna hålls varje år med lag som placerat sig högt i sina respektive ligor under det gångna året. De bästa nationella ligorna anses vara spanska La Liga, engelska Premier League, tyska Bundesliga och italienska Serie A. Allsvenskan i Sverige är långt därifrån i kvalitet. De mest framgångsrika klubbarna historiskt sett kan sägas vara bland annat Real Madrid, Manchester United, FC Barcelona, Bayern München, AC Milan och Juventus.

En vanligt förekommande förvirring för den fotbollsovane är offsideregeln. Detta beror oftast på att den helt enkelt inte förklaras på ett tydligt sätt – egentligen är det inte så komplicerat. Den betyder helt enkelt att den som tar emot ett pass från en lagkamrat måste befinna sig längre från motståndarens mål när passet slås än två stycken motståndare. I och med att målvakten så gott som alltid befinner sig längst bak bör man därför hålla utkik på om den som tar emot bollen befinner sig bakom eller framför backlinjen när bollen slås.

Är denne närmare målet än vad backarna är så vinkas offside och motståndarlaget får en frispark. Knappast så krångligt som ryktet ofta gör gällande och med denna kunskap i bagaget kan man i regel se de flesta fotbollsmatcherna utan större förvirring.

Till sist bjuder vi på en godbit från den magiska sommaren 1994, sommaren då Sverige placerade sig som världens tredje bästa fotbollslandslag i VM i USA.