Guide till fantasysporter

För de som inte är bekant med begreppet fantasysport är det något som kom från USA och låter fans av en sport sätta ihop sitt eget lag av existerade spelare och tävla mot andra om vilket ”fantasylag” som kan prestera bäst.

fotboll_145471609

Fantasysport är ett rätt nytt fenomen i Sverige, men det finns fortfarande flera olika sajter på svenska som erbjuder detta, och i ett antal olika sporter. De som riktar sig till den svenska marknaden fokuserar såklart på de sporter som är populära både här och en del internationella.

Det första systemet för fantasysport utvecklades på 1950-talet och för golf. Sedan dess har det dykt upp system för praktiskt taget alla stora sporter, med de mest väletablerade och använda systemen inom sporterna fotboll, amerikansk fotboll, ishockey och baseball.

Golf är inte lika vanligt idag även om det fortfarande finns i något utsträckning. Det kanske visade sig fungera bättre när sporten faktiskt var en lagsport till att börja med.

Medan det exakta system man använder beror delvis på sporten, finns det ändå aspekter som är grundläggande för fantasysystem:

  • Man får en vissa summa som man sedan spenderar på att köpa in spelare till sitt lag. Ju bättre spelaren anses vara desto mer kostar denne också.
  • I de flesta sporter måste man skapa ett komplett lag. I fotboll betyder detta till exempel att ens lag måste bestå av anfallare, mittfältare, försvarare och en målvakt.
  • När dessa spelare sedan spelar riktiga matcher får man poäng när de gör saker som att göra eller rädda mål, får assists och annat som kan tänka sig hända i sporten.
  • Poäng kan samlas under en period angivet av fantasyligan och i när perioden är över jämför man sig med alla andra i samma liga för att se vems lag som presterat bäst.