Guide för tyngdlyftning

Numera är tyngdlyftning en sport som inte är särskilt stor i Sverige. Annat är det i övriga delar av världen och kanske framför allt i Östeuropa och Asien där tyngdlyftning är en stor sport. På senare år har Kina alltmer kommit att dominera tyngdlyftning både på herr- och damsidan tillsammans med länder som Kazakstan och Nordkorea. Vid OS i London förra året tog dessa tre länder hem hela 12 av totalt 15 guld.

TyngdlyftningDagens tyngdlyftning består av två olika moment, nämligen ryck och stöt. Förr i tiden ingick hela fem moment i tyngdlyftning, varav ett av dessa var enarmslyft, men sedan 1970-talet har åtminstone den olympiska tyngdlyftningen bestått av endast två moment.

Det första momentet, ryck, innebär att man lyfter eller ”rycker” stången från golvet med bägge armarna sträckta och upp över huvudet. Det andra momentet, stöt, består av två delmoment, där man börjar med att lyfta stången från golvet till axelhöjd och därefter ”stöter” upp stången ovanför huvudet där den sedan skall hållas kvar med sträckta armar tills dess att domaren ger klartecken om ett godkänt lyft.

Vid en tyngdlyftningstävling har varje deltagare totalt sex lyft, tre i ryck och tre i stöt. Hur man väljer att disponera sina tre lyft i respektive moment är helt upp till en själv. Det finns inget krav på att man ska klara en vikt innan man höjer till nästa. Vilken vikt man väljer att lyfta på är helt upp till en själv. Enda restriktionen är att minsta tillåtna viktökning är 1 kg.

Det slutgiltiga resultatet utgörs av den sammanlagda vikten av den högsta klarade vikten i ryck respektive stöt. Den lyftare med högst sammanlagd vikt vinner tävlingen.

Tyngdlyftning är en av de äldsta olympiska grenarna och har funnits på det olympiska programmet varje OS sedan Aten år 1896, endast med undantag för Paris år 1900, London år 1908 och Stockholm år 1912. Totalt finns det sju olika viktklasser för damer, från 48 kg och upp till +75 kg, och åtta viktklasser för herrar, från 56 kg till +105 kg. Första gånger damer tävlade i tyngdlyftning i olympiska spel var i OS i Sydney år 2000.

Flest medaljer i OS-sammanhang har före detta Sovjetunionen med totalt 62 stycken, varav 39 guld, följt av Kina på andra plats med 43 medaljer, varav 24 guld. Sverige har genom åren totalt plockat hem fyra medaljer i tyngdlyftning, samtliga brons. Det senaste kom i München 1972 då Hans Bettembourg tog brons i 90-kilosklassen.