Allt för BMX fantaster

BMX är en cykelsport och är en förkortning av Bicycle Motocross. Som man kanske här på namnet, är detta en sport som påminner om motocross. Faktum är att sporten utvecklades av yngre pojkar som inte var stora nog att köra riktig motocross, men stora nog att cykla. Sporten körs på en bana med flera hopp och kurvor, och finns att tävla i världen över.

BMX

BMX som OS gren

Idag är BMX en OS-gren som introducerades i Beijing 2008 och speciella banor har byggts för de som vill utöva sporten. Det finns flera bmx-tävlingar i Sverige. I och med att sporten vuxit har utbudet på cyklar och tillbehör gjort detsamma.

Olika grenar inom BMX

Det finns en del olika grenar inom cyklingen. Flatland är en av de grenarna och där gäller det att cykla på platt mark och göra olika konster såsom snurrar och hopp. Det kanske inte tävlas så mycket i det utan mer utövas i något stort parkeringsgarage för bilar.

Dirt eller trails är kanske den som liknar en racingbana mest, där olika hopp har byggts upp och man ska framföra sin cykel så snabbt man kan och hoppa så högt man kan över hoppen och ibland flera hopp i följd.

Park kanske är den stil som utvecklats mest idag. Där åker man i olika skateparker och använder sig utav deras hinder för att hoppa och göra konster. Det har blivit otroligt populärt. Förutom de som nämnts ovan så finns det några fler olika stilar som man kan utöva, såsom street, miniramp eller vertramp.

Viktigt med skydd

Har du ett barn eller ungdom som vill utöva cykling med BMX cykel bör du tänka på säkerheten och köpa en bra hjälm och skyddsutrustning. För under all träning så kommer förr eller senare ett fall och då är det bra att vara förberedd med skyddsutrustning.